Home  /  Info / podaci  /  O Led tehnologiji
OSOBINE - TEHNIČKE KARAKTERISTIKE LED dioda

Kako to radi

Dioda koja zraci svjetlo (LED) se poluvodički element koji emitira svjetlost uporabom električna struja sa emitiranjem prema naprijed. Učinak je u obliku electroluminescence gdje se nekoherentni uski spektar svjetlosti emitira iz pn spoja u krutom stanju materijala. LED ne zahtijeva grijanje djelova za stvaranje svjetlosti. Umjesto toga, električna energija prolazi kroz kemijski spoj (kristala) da se pobuđuje i generira svjetlost.

Led dioda stvara svijetlost na vrlo malom prostoru, rubovima samo 1mm. LED tako spada u najmanje izvore svjetlosi, gotovo poput točke.

LED-u se često dodaje optika direktno na vrhu čipa, da bi se moglo oblikovati svijetlo: usmjeriti ili raspršiti. Boja emitiranog svjetla ovisi o sastavu i poluvodičkom stanju materijala koji se koristi, a može biti: infracrveno, vidljivo ili ultraljubičasto.

Boja LED

LED diode proizvode monokromatsku (jednobojnu) svijetlost i njihov ton boje je definiran valnom dužinom. Postoje LED diode u bojama: crvena, narančasta, žuta, zelena i plava.

Povijest LED-a

Najnovija LED tehnologija stara je skoro 50 godina, a izašla je iz istraživačkih laboratorija General Electrica. No, LED tehnologija i nije tako jednostavna pa su u njeno razvijanje vlade SAD-a i Njemačke uložile znatna sredstva. Prva LED svjetla bila su crvena, 1993. pojavila se zelena, a tehnologija bijelog LED svjetla, koje se može koristiti za najšire oblike rasvjete, izašla su iz istraživačkih laboratorija tek nedavno.

Kolika je njihova prednost u odnosu na druge načine rasvjete dovoljno govori činjenica da je životni vijek LED rasvjetnih tijela i do 100 000 sati. No, iako su LED svjetla u polovini semafora na prometnicama SAD-a, u poslovnim zgradama, trgovinama uvjeriti građane kako je ta rasvjeta dobra i za njihove domove ipak je malo teže, nego što se pokazalo sa štedljivim fluorescentnim žaruljama. Možda je za sada razlog nešto veće startno ulaganje, ali se ono isplati za nekoliko mjeseci, pa do godinu-dvije.

dioda-princip
dioda

Prednosti LED-a

Inovativan LED i LED moduli se sve više koriste u općoj rasvjeti kao i za reklamne display-e i panele, a u usporedbi sa klasičnim izvorima svjetla imaju značajne prednosti:
• niska potrošnja energije
• visoka iskoristivost u boji
• izuzetno dug vijek trajanja
• izuzetno rijetki prijevremeni kvarovi
• male dimenzije
• pouzdan pogon na niskim temperaturama
• široka paleta boja
• visoka otpornost na udarce i vibracije
• usmjerena karakteristika isijavanja
• bez IR/UV zračenja
• mala snaga
• nisko termičko opterećenje
• usmjerena distribucija svjetla

LED izvori također pružaju mogućnost veoma preciznog usmjerenja svjetlosti (veoma uski snop svjetlosti) na taj način reducirajući nepotrebne gubitke svjetlosti. To predstavlja manje svjetlosno zagađenje, ali ujedno i mogućnost puno efikasnijeg i preciznijeg korištenja potrebne osvijetljenosti.


EE m Proizvodi koji koriste led diode, a time i elektro/elektronske komponente spadaju po završetku uporabe u EE otpad, koji se iz kućanstava i gospodarstva mora sakupljati i odvoziti odvojeno od ostalog otpada. 
Odvoz EE otpada omogućen je:
- pozivom na besplatni telefon 0800 444 110 (od 8-16 sati)
- preko SMS-a na broj 098 444 110
- unosom naloga na web stranici:    www.eeotpad.com